3. května 2011

Jak dopadne reforma penzí? Koalice neví, jestli se dohodla

Autor: Jan Němec

Praha - Pondělní dohodu o komerčním připojištění v rámci reformy penzí interpretují koaliční strany rozdílně: zatímco Věci veřejné říkají, že se bude jednat dál, pro jejich koaliční partnery je dohoda hotová.



VV dohodu probíraly na úterní schůzce svých poslanců. A podle všeho se pomalu smiřují s tím, že zvláštní státem spravovaný fond nebude.

„Na našem klubu byla velká nevole, že od toho ustupujeme,“ říká jeden z poslanců VV.

Navenek VV říkají, že tato varianta je ještě stále ve hře.

Svým způsobem garance

Není dohoda ke komerčnímu pilíři. Fond státních dluhopisů je stále naše varianta, říká lídr VV Vít Bárta.

V tuto chvíli se ale uvnitř poslaneckého klubu VV mluví o následujícím kompromisu: nebude zvláštní státem spravovaný penzijní fond, ale každá z komerčních penzijních společností bude muset nabídnout „ultrakonzervativní“ fond, který bude investovat jen do státních dluhopisů.

„To je svým způsobem garance,“ říká ministr financí Kalousek. „Riziko bude minimální, výnosy ale také.“

Dalším požadavkem VV jsou co nejnižší poplatky za správu vkladů.

„Pro nás je naprosto limitní, aby poplatky za správu fondu státních dluhopisů byly nižší než 3 desetiny procenta. A do budoucna by mohly být i nižší,“ upřesňuje Vít Bárta.

V tomto bodě koaliční partneři souhlasí – nízké poplatky se mají týkat určitě těch fondů, které budou investovat jen do státních dluhopisů.

Kalousek: Jdu psát zákony

A do třetice chtěly Věci veřejné anonymní účty tak, aby sice klient věděl, kam své peníze investuje, ale správce fondů neznal jeho identitu.

V tomto bodě naopak ministr Kalousek nesouhlasí. Argumentuje tím, že pokud by bylo připojištění povinné, pak ano. Protože ale bude dobrovolné, je proti.

„Bude to alespoň kompenzováno tím, že při přetahování klientů bude muset penzijní fond nabídnout poplatky za správu nižší, než fond, od kterého klient odchází," smiřuje se s neanonymními vklady předsedkyně poslanců VV Karolína Peake. A to by zase mělo vést ke snižování poplatků.

V tuto chvíli ale není jasné, jak vážně berou koaliční partneři pondělní schůzku. Zatímco část poslanců VV o ní mluví jako o „neformálním jednání u kávy“, koaliční partneři pokládají dohodu za uzavřenou a ministr financí Kalousek už v pondělí prohlásil: „Jdu psát zákony.“

A zatímco VV mluví o dalším jednání na koaliční K-devítce, TOP 09 počítá s tím, že zákony půjdou rovnou do běžného připomínkového řízení.

Na penzijní reformě se přitom může lámat osud vlády Petra Nečase (ODS): právě s reformními zákony hodlá premiér v červnu spojit otázku důvěry pro vládu. Pokud se na zákonu, se kterým vláda důvěru spojí, sněmovna neshodne, kabinet automaticky padne. „Pro nás je penzijní reforma naprosto klíčová,“ říká na otázku o červnovém hlasování poslanec VV Radim Vysloužil.

Žádné komentáře:

Okomentovat